College Warmteopslag in batterijen

Wanneer:
Datum: 20240910
Tijd: 20:00 - 22:00

Op dinsdagavond 10 september komt TNO wetenschapper Ruud Cuypers naar West Betuwe. Hij verzorgt het college over de mogelijkheid van warmteopslag, een belangrijke ontwikkeling die bijdraagt aan de energietransitie. Dit keer is het de beurt aan TNO wetenschapper Ruud Cuypers.

De salderingsregeling maakt het gebruik van zonnepanelen economisch nog steeds zeer interessant. Maar nu heel veel mensen daar gebruik van maken, krijgen netbeheerders een steeds grotere uitdaging om de pieken in het elektriciteitsnet aan te kunnen. Ook omdat er in de Noordzee steeds meer grote windparken komen, die op een winderige dag enorme hoeveelheden elektriciteit opwekken. Nu worden windturbines en zonneparken regelmatig uitgeschakeld tijdens een piekaanbod. Dat noemen we curtailment. Daar moet snel een oplossing voor komen, want die duurzaam opgewekte energie is juist hard nodig voor de energietransitie.

Warmteopslag kan een substantiële bijdrage leveren om energieverlies tegen te gaan tijdens piekmomenten dat er veel duurzame energie wordt geproduceerd. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar verschillende warmteopslagsystemen. Zo is er bijvoorbeeld energieopslag mogelijk in thuisbatterijen, maar die kunnen alleen elektrische energie opslaan waardoor de overtollige warmte van zonnecollectoren alsnog verloren gaat.
Verder zijn er boilerachtige systemen (opslag in water) om een korte periode te overbruggen en dan is er dus ook nog de techniek om grote hoeveelheden warmte langdurig op te slaan in een compacte warmtebatterij. Die laatste lijkt heel veelbelovend. Ruud Cuypers vertelt je er graag over tijdens zijn lezing, die ook door ‘dummies’ goed te volgen is.

Dr. ir. Ruud Cuypers is senior wetenschapper en onderzoeker duurzaamheid bij TNO. Hij studeerde ‘Moleculaire wetenschappen’ aan de Wageningen Universiteit en behaalde zijn doctoraat aldaar in de vakgroep Organische Chemie op het onderwerp ‘waterzuivering’ (2010). Ruud Cuypers werkt sinds 2009 als onderzoeker bij TNO aan verschillende uitvoeringsvormen van compacte energieopslag, onder andere warmteopslag, redox flowbatterijen en waterstofopslag. Hij is internationaal betrokken bij projecten op het gebied van thermische opslag. Daarnaast heeft Cuypers verscheidene papers en patenten op dit onderwerp op zijn naam staan.

📅 Datum: 10 september 2024
🕖 Tijd: 20 – 22.00 uur: inloop met koffie/thee om 19.30 uur.
📍 Locatie: Stichting Stroomhuis Neerijnen, Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen

Iedereen is van harte welkom. Je kunt je aanmelden via de website Coöperatie Duurzaam West Betuwe.

Ruud Cuypers_EDV1239 copy