Opvang regenwater nu eigen verantwoordelijkheid

Ga je bouwen of verbouwen?

Houd er dan rekening mee dat je regenwater dat op daken, stoepjes en inritten valt voortaan moet opvangen op eigen terrein. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bijvoorbeeld een verlaging in de tuin, een ‘grindkoffer’ in de voortuin, een regenton of een groen dak. Dit heet een ‘waterberging’.

Draag je steentje bij

De regels voor het opvangen van regenwater gelden voor bouwen met en zonder vergunning. De grootte van de waterberging hangt af van de totale bebouwing. Dus niet alleen voor het aangepaste deel. Ook de bestaande bebouwing en een inrit of terras telt mee in de minimale grootte van de waterberging die u moet maken.

Voor bestaande situaties verandert er niets. Al kun je natuurlijk altijd een steentje bijdragen. Vang regenwater op in jouw tuin of regenton. Of vervang tegels door groen. Zo help je mee aan een groen en klimaatbestendige gemeente. Dat is goed voor mens én natuur.

Waarom is dit zo belangrijk?

Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Inspelen op deze klimaatverandering en goed omgaan met water kan de overheid niet alleen. Daar hebben we iedereen bij nodig!

 

Meer informatie

Kijk op www.westbetuwe.nl/hemelwater voor meer informatie over de regels of neem contact op via gemeente@westbetuwe.nl of 0345 – 72 88 00.

Nu je hier toch bent
Als je gaat (ver)bouwen kun je ook rekening houden met de vleermuizen en/of zorgen voor een vleermuizenkast.Je vindt er hier meer info over.