Opwekken

11duurzaam

2014-06-21-13.00.04

Jan Evert Post in Buurmalsen wekt zijn eigen elektriciteit op. Hij werd daarbij geadviseerd door 11duurzaam.

 

Zonne-energie

Zelf elektriciteit en warmte opwekken is de meest directe manier om zelfvoorzienend te worden. Veel mensen doen het al en wij kunnen je er bij helpen. Ook zijn er manieren om het samen te doen met buurtgenoten of om deel te nemen in een groter project zoals Betuwewind. Op deze pagina zetten we de mogelijkheden op een rij.

Collectieve zonne-energie

Voor mensen die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen is er de mogelijkheid om meet te doen in een collectief zonneproject. In Tricht exploiteert coöperatie Tricht Duurzaam 120 panelen op het Dorpshuis. Er is nog ruimte om mee te doen, voor meer informatie: gerlach@11duurzaam.nl. Ook in Haaften is er een project in voorbereiding.

Windenergie

Met alleen zonnepanelen komen we er niet. Er is ook veel windenergie nodig. Betuwewind bouwt bij Knooppunt Deil en bij Avri twee windparken die 50% van de stroom van West Betuwe kunnen gaan opwekken. Je kunt je aanmelden en mee-investeren via www.betuwewind.nl

Groene Energie inkopen

Veel stroomleveranciers bieden Groene Stroom aan. Let daarbij goed op of het om Nederlandse groene stroom gaat, anders krijg je alleen een certificaat dat er ergens in Europa groen wordt opgewekt. Dat helpt ons hier niet energieneutraal te worden. 11duurzaam verkoopt Betuwestroom, dat is coöperatieve duurzame stroom uit de regio. Lees er hier meer over: www.11duurzaam.nl/betuwestroom




Recent nieuws

Praktijkverhaal Toekomstbestendig Wonen Lening

Je huis verduurzamen kan een flinke investering zijn. Inwoner Jaap Burggraaff uit Geldermalsen maakte daarom gebruik van de Toekomstbestendig wonen…

Lees verder →

Inwoners in gesprek over het klimaat

In de afgelopen weken zijn 11 inwoners van West Betuwe zes avonden bij elkaar gekomen in De Knop in Geldermalsen…

Lees verder →

Opvang regenwater nu eigen verantwoordelijkheid

Ga je bouwen of verbouwen? Houd er dan rekening mee dat je regenwater dat op daken, stoepjes en inritten valt…

Lees verder →
2015-10-12-14.42.31

Een bijzondere oplossing is de zonnepan, een dakpan met ingebouwd zonnepaneeltje.

Zonnepanelen op je eigen dak

Veel mensen denken nog dat het duur, ingewikkeld of risicovol is om zonnepanelen aan te schaffen. Dat valt in de praktijk erg mee. Velen mensen gingen je voor en meestal naar tevredenheid. Zonnepanelen verdienen zich in 6-8 jaar terug afhankelijk van omvang en oriëntatie van de installatie en kunnen zowel op schuine daken (oost, zuid en west) als op platte daken. Ze gaan lang mee en de opbrengst in de tijd neemt hooguit 20% af na 25 jaar. Per standaard paneel van 100x165 centimeter kun je ca. 250 kWh opwekken per jaar. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Peter van der Veer in Deil heeft zonnedakpannen op zijn huis en Esteban van Zeijl in Acquoi heeft mooie inbouwpanelen tussen de pannen. Dit zijn wel duurdere oplossingen maar ook wel erg mooi.

instralingsdiagram

Instralingsdiagram

Zonnepanelen

In principe zijn er twee typen zonnepanelen geschikt voor daken van woningen. Monochristalijne zwarte zonnepanelen worden het meeste toegepast omdat ze mooier zijn. De opbrengst is vergelijkbaar maar ze zijn in aanschaf wat duurder. Polycristalijne (blauwe) zonnepanelen worden vooral toegepast op platte daken omdat daar het uiterlijk minder belangrijk is.

Zonnepanelen worden bij voorkeur zo veel mogelijk op het zuiden geplaatst maar ze zijn nog goed mogelijk op schuine daken op het Oosten of Westen. De opbrengst neemt dan wel af. je kunt dat nazien op het diagram hiernaast.

Plaatsing op een plat dak is iets duurder vanwege de onderconstructie maar het is dan wel weer mogelijk om de meest optimale oriëntatie op de zon te kiezen. De opbrengst van een installatie op een plat dak is dus altijd optimaal (ca. o,96 kWh opbrengst per jaar per Wp).

Zonnepanelen gaan in principe meer dan 25 jaar mee en dalen in opbrengst elk jaar licht. na 12 jaar is er nog 90% van het vermogen over en na 25 jaar 80%. Dit wordt door de leverancier gegarandeerd.

Schaduw

Schaduw op een zonnedak is niet altijd te vermijden en verminderen dan de opbrengst. Er zijn verschillende oplossingen om het verlies te beperken, zoals omvormers met meerdere strings en zogenaamde micro-omvormers die de opbrengst per paneel optimaliseren. Een goede leverancier zal de juiste oplossing voorstellen in jouw situatie.

Omvormers

Een omvormer is een soort transformator die de gelijkstroom die een zonnepaneel produceert omzet in de wisselspanning die het net in kan. Het vermogen van de omvormer dient te passen bij het vermogen van de set zonnepanelen. Daarmee is een systeem niet flexibel en dient dus vooraf goed ontworpen te worden. Niet alle merken omvormers hebben voor elke omvang de juiste oplossing. Installateurs werken dus in het algemeen met meerdere merken omvormers.

Omvormers gaan 10-15 jaar mee en moeten dus gedurende de levensduur van het systeem een keer vervangen worden. Omvormers krijgen meestal een fabrieksgarantie mee van 10 jaar. Er bestaan ook micro-omvormers en opimisers die 25 jaar. Hiervoor betaal je een meerprijs. In sommige gevallen zijn deze gunstig om te gebruiken zoals bij schaduw en bij installaties over ongelijke dakvlakken. Bedenk dat als de zon laag staat er behoorlijk wat schaduw op je dak kan vallen.

Meter en meterkast

Voor een zonnesysteem is een aparte groep nodig in de meterkast. Deze wordt door de installateur ingebouwd, met een extra beveiliging.

De meter moet in staat zijn om terug te leveren aan het net. De traditionele schijfmeter kan dat en kan dus blijven zitten. Nieuwere digitale meters kunnen dit vaak niet en dienen vervangen te worden door de netbeheerder (Liander). Dit is gratis maar dient wel tijdig aangevraagd te worden. In de loop van 2019/20 worden alle huizen in onze regio voorzien van een ‘slimme’ digitale meter. Die kun je weer koppelen met slimme apps om je gebruik en opwek beter te kunnen volgen.

Terugleveren aan het net

Een zonne-installatie wekt stroom op, ook als je deze niet op dat moment gebruikt. Deze wordt dan teruggeleverd aan het net en mag tot 5000 kW gratis verrekend worden met stroom die je op een ander moment uit het net haalt. Dat noemen we salderen. Je betaalt dus alleen het netto gebruik aan je leverancier. De regeling staat ter discussei en zal op enig moment waarschijnlijk worden veranderd in een terugleversubsidie. Netto zal dat voor bestaande situaties weinig uitmaken.

Voorwaarde is wel dat je je installatie hebt aangemeld bij energieleveren.nl

BTW

Terugleveren aan het net wordt door de belastingdienst beschouwd als een bedrijfsmatige activiteit die BTW plichtig is. Het voordeel is dat je de BTW op de installatie kunt terugvragen aan de belastingdienst. Vervolgens blijft de af te dragen BTW onder de drempel en mag je die houden. Veel leveranciers vragen dit gratis voor je aan.